logo

i količinu uvezenih ili proizvedenih kemijskih tvari koje koristimo u našoj industrijskoj proizvodnji ili ih dalje distribuiramo.

S tim u vezi imam slijedeće pitanje:
1. Poduzeće smo koje koristi određene kemijske smjese prilikom proizvodnje betona ali čije izdvajanje ili oslobađanje iz krajnjeg proizvoda nije predviđeno tijekom njegovog životnog ciklusa. Da li smo u tom slučaju dužni prijaviti te tvari prema novoj regulativi REACH?

2. Isto tako uvozimo određene kemijske tvari koje se koriste prilikom izrada specifičnih vrsta betona na način da se isti njima polijevaju dok su svježi, a zatim se površine betona nakon određenog vremena ispiru vodom. Da li je u ovom slučaju potrebno registrirati takvu tvar? Inače proizvođač je ovu stvar deklarirao kao biorazgradivu tvar potpune neštetnu za okolinu.
I jedne i druge tvari uvoze se iz područja EU, ali za sada u njihovim sigurnosno-tehničkim listovima nisam primijetio nikakvu klasifikaciju prema CLP, DSD ili nečemu drugome.

Odgovor:

1. Nije bitan konačni proizvod, nego tvari koje se koriste. Naime pod proizvodnjom se podrazumijeva proizvodnja tvari, a ne proizvoda. Dakle Vi koristite tvari u svom radu. Sada je samo pitanje odakle Vam te tvari: iz uvoza ili ih dobivate nabavom na domaćem tržištu. Ukoliko je u pitanju uvoz onda treba razlikovati uvoz iz EU (što se više neće smatrati uvozom kada uđemo u EU) i uvoz iz trećih zemalja. No taj dio je povezan s drugim pitanjem pa će na njega biti odgovoreno pod 2.

2. Što se tiče uvoza (tvrdite da sve uvozite iz EU), ako su tvari već registrirane od Vašeg dobavljača iz EU, onda ih ne morate prijavljivati, ali to morate provjeriti kod Vaših dobavljača jer ukoliko ih nisu registrirali ili barem predregistrirali tvari koje uvozite, onda ćete ih ipak morati prijaviti.
Registraciji su podložne sve tvari bez obzira jesu li opasne ili ne. Izuzeci postoje samo za neke namjene, ali koje su to namjene možete provjeriti u popratnim dopisima.