logo

određene proizvode iz Indije i Kine.
1) U prilogu Vam šaljem deklaraciju o REACH registraciji za jedan od proizvoda kojeg uvozimo iz Indije. Da li ćemo mi kao tvrtka također biti obavezni registrirat ovaj proizvod kada budemo u EU?
2) Što se događa, tj. da li u trenutku kada uđemo u EU, možemo uvesti proizvode iz Kine koji nemaju REACH registraciju? Ako ne, što trebamo napraviti da bi ostvarili isto?

Odgovor:

1) S obzirom da je tvrtka iz Indije, očito, obavila registraciju navedene tvari preko jedinstvenog zastupnika iz Velike Britanije (vjerojatno je to učinila i kineska tvrtka), onda vi niste dužni ponovo obavljati istu stvar.
2) Kada uđemo u RU nećete moći uvoziti tvari koje nisu registrirane pri ECHA-i. Dakle, ako želite i dalje uvoziti tvari koje trenutno nisu registrirane, morate usmjeriti tvrtke od kojih uvozite da obave tu registraciju. Za Vas, kao i za druge tvrtke u RH vrijedit će ista pravila kao i za druge uvoznike u EU. Vi niste trenutno u poziciji da obavite tu registraciju kao Jedinstveni zastupnik (Only representative – OR) jer nemate nastan u EU, ali kada uđemo u EU onda ćete to moći učiniti, ali dok ta registracija u potpunosti ne bude dovršena, neće moći uvažati te tvari.