logo

kemikalije tetrakloretilen za kemijsko čišćenje, koju naša tvrtka uvozi u količini od 28000 kg godišnje iz EU i prodaje na području RH.
S obzirom da odlazim na porodiljni, a odgovorna sam osoba za opasne kemikalije u tvrtki Lemia, zamolila bih vas da mi samo potvrdite jesam li dobro sve shvatila a i da uputim one koje ostavljam na godinu dana na eventualne daljnje zakonske obveze.
Ukoliko sam dobro shvatila, osim dokumenata (STL, deklaracija, uputa za uporabu) prema CLP uredbi, mi nemamo daljnjih obveza do ulaska RH u EU.
Nakon ulaska pretpostavljamo da će s obzirom na vrstu kemikalije i količine u kojima se ona u EU proizvodi, kemikalija već biti registrirana. Rok za kasnu predregistraciju je 6 mjeseci, a onda imamo narednih 6 mjeseci da preuzmemo registracijski dosje od nositelja registracije i prijavimo tetrakloretilen u C&L registar.
Što se tiče ostalih opasnih proizvoda – smjesa – koje naša tvrtka uvozi iz EU, a zatim obavlja djelatnost prepakiravanja iz većeg u manje spremnike, pretpostavljam da tu nismo dužni prijavljivati tvari iz proizvoda u C&L registar.. To su puno manje količine, ispod 1 tone godišnje. Ili postoje kriteriji i za taj dio?
Naravno, označavanje i pakiranje mora biti u skladu s CLP-om.

Odgovor:

Poprilično dobro ste informirani o registraciji prema REACH-u. S obzirom da tetrakloroetilen uvozite iz EU (što se nakon ulaska RH u EU neće čak niti smatrati uvozom) i s obzirom da je ta tvar već registrirana, nemate nikakvu obvezu registracije jer vi niste proizvođač niti uvozite iz trećih zemalja.
Što se tiče ostalih kemikalija koje uvozite iz EU i prepakiravate niste dužni registrirati tvari koje su u sastavu tih kemikalija prema dva osnova:
- tvari uvozite iz EU
- tvari su u količini manjoj od 1 tone
Dakako da označavanje tvari na pakiranju kao i STL moraju biti u skladu s CLP-om