logo

od strane HGK. Molim Vas da mi kažete jesam li obavezna popuniti navedenu tablicu. Naša tvrtka nabavlja boje, razrjeđivače, utvrđivače i alkohole s područja Europske Unije, iz Hrvatske, te iz SAD-a (maksimalna godišnja količina boje iz SAD-a je 500 kg). Navedene proizvode koristimo u svom pogonu, a manji dio distribuiramo našim kooperantima. Naš finalni proizvod (obojani odljevak sivog lijeva prema nacrtima kupca) uvozimo velikim dijelom natrag u Europsku Uniju. Prema tome smo mi daljnji korisnik.

Odgovor:

Vi ste ujedno i uvoznik, jer uvozite i iz SAD-a, ali s obzirom da su to količine manje od 1 tone niste dužni dostavljati podatke o uvozu iz SAD.
Što se tiče nabave iz EU, trebate provjeriti jesu li tvari, koje su u sastavu tih boja, registrirane ili barem predregistrirane. Ako nisu onda ih ipak morate prijaviti putem dostavljene tablice i to za svaku pojedinu tvar (naziv tvari na engleskom jeziku) zasebno. Za tvari koje nabavljate na hrvatskom tržištu, registraciju i prijavu mora načiniti Vaš dobavljač.