logo

u izmjeni etiketa zbog promjene imena tvrtke pa Vas molimo za pomoć.
Da li je potrebno pisati sastav proizvoda - smjese koja nije označena kao opasna kem. Konkretno radi se o ljetnom autoglasu koji ima manje od 5% alkohola+tenzidi, a ostalo je voda.
1. Da li na etiketi mora po zakonu pisati Sadrži <5% alkohola+tenzidi ?
Iščitavajući Pravilnik o raz.oz. obilj.i pak.opas.kem N:N: 64/11 nalazim u skladu s čl.17.da je to obavezno samo za opasne kem. i to točno def.u dijelu Identif.oznaka proizvoda za smjesu mora sadržavati: b)
Molim Vas ako mi je negdje promaklo u nekom čl. Koji to def. molim Vas navedite.

Odgovor:

Izgled naljepnice definiran je Pravilnikom o razvrstavanju, označavanju, obilježavanju i pakiranju opasnih kemikalija („Narodne novine“ br. 64/11). Dakle morate se držati tog pravilnika. Točno ste uočili da je obvezni sastav smjese kojeg treba definirati na naljepnici propisan člankom 17., konkretno za Vašu smjesu se trebate držati točke (b) Pod podnaslovom „Identifikacijska oznaka proizvoda za smjesu mora sadržavati:“
Međutim kod izrade naljepnica morate konzultirati i druge propise, konkretno u ovom slučaju propise vezane uz deterdžente. Savjetujem Vam da nazovete magistru Haberle u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo jer se ona bavi deterdžentima, odnosno općenito tvarima koje se nalaze u općoj potrošnji.