logo

(sredstva za odbijanje divljači iz poljoprivrednih usjeva, u cilju sprečavanja štete na poljoprivrednim kulturama).
Sredstvo je njemačkog proizvođača Kieferle GmbH – Gottmadingen, naziv sredstva HUKINOL.
S obzirom da smo ovlašteni zastupnik naprijed navedena tvrtke za područje zemalja bivše Jugoslavije molimo Vas da nas uputite na daljnje postupanje u vezi uvoza gore navedenog proizvoda.

Odgovor:

Proizvod HUKINOL se ne može stavljati na tržište kao biocidni pripravak (repelent), jer aktivna tvar 3-metilmaslačna kiselina nije na popisu aktivnih tvari koje su ušle u proces revizije u EU (Directive 98/8/EC, Pravilnik o popisu aktivnih tvari u biocidnim pripravcima (NN 90/08) Prilog II: Popis aktivnih tvari koje su uključene u program revizije na razini Europske unije).
To znači da niste dužni tražiti Rješenje o stavljanju na tržište RH biocidnog pripravka od Ministarstva zdravstva (jer Vam ga ne mogu izdati) što znači da vaš pripravak neće biti na POPISU BIOCIDNIH PRIPRAVAKA KOJIMA JE DANO ODOBRENJE ZA STAVLJANJE NA TRŽIŠTE.
Mi smo vas uputili na Ministarstvo poljoprivrede jer Ministarstvo zdravlja nije nadležno za sredstva koja se iz bilo kojeg razloga koriste na poljoprivrednim površinama.
Možda bi to mogli uvesti kao „običnu“ kemikaliju, no budući se radi o nagrizajućoj kemikaliji morali bi ispuniti uvjete koji vrijede za stavljanje na tržište opasnih kemikalija, a i onda ne znam da li bi se Ministarstvo poljoprivrede složilo da se takav proizvod primjenjuje na poljoprivrednim površinama.