logo

što idu u njih štetni za zdravlje čovjeka? Čitala sam da oni ne ubijaju komarce nego ih tjeraju, dakle djeluju kao repelent mada sam ja u više navrata na podu pronašla dosta mrtvih buba nakon djelovanja tog aparatića pa me zanima što je točno? Koje sastojke uopće sadrže takve tabletice koje idu u aparatiće, odnosno tekućina u aparatićima protiv komaraca s tekućinom. Da li je bolje koristiti ove s tableticama ili tekućinom s aspekta zdravlja? Izbjegavala sam korištenje istih u prostorijama gdje boravi moja desetomjesečna beba i zanima me da li i dalje ima potrebe za tim?

 

Odgovor:

Teško je govoriti općenito o štetnosti aktivnih tvar i različitih pripravaka za zaštitu od komaraca. Koriste se repelenti i rjeđe insekticidi. Na pakiranju mora pisati sastav, pa kada to ustanovite onda se može detaljnije objašnjavati. Općenito, koncentracije aktivnih tvari u tableticama ili tekućinama koje se stavljaju u aparatiće vrlo su male, no dovoljne da tjeraju komarce i sl. a da istovremeno nisu štetne za ljude (usporedite masu komarca i čovjeka!).
U EU i RH postoje vrlo strogi zakonski propisi kojih se moraju pridržavati proizvođači takovih proizvoda, a glavni zahtjev je zaštita ljudskog zdravlja. Na pakiranjima bi također trebalo pisati da li se ti proizvodi koriste u zatvorenom prostoru ili samo izvan kuće (vrtovi, terase i sl.). O tome također ovisi koncentracija aktivne tvari.
Uvijek je dobro spriječiti izlaganje male djece bilo kakovim kemikalijama (ako je to moguće).