logo

Radi se o repelentu, sredstvu za odvračanje životinja sa štićenog područja. Djeluje tako što neugodnim mirisom i okusom za životinju odvrača je sa štićenog područja. U samom proizvodu nema nikakvih sastojaka koji su u skladu s "Pravilnikom o razvrstavanju, označavanju, obilježavanju i pakiranju opasnih kemikalija", odnosno nema nikakvih sastojaka koji doprinose opasnosti proizvoda.
Ono što me zanima je sljedeće: budući da će se proizvod koristiti na način da se biljka koja se želi zaštititi premaže ili šprica proizvodom, da li to utječe na svrstavanje proizvoda u određene kategorije, poput biocida ili nešto slično, odnosno da li će proizvod trebati registirati u određenu kategoriju zbog načina korištenja?

 

Odgovor:
Da bi se neki proizvod proglasio bicidnim proizvodom mora sadržavati jednu ili više aktivnih tvari koje su uvrštene u popis aktivnih tvari u procesu revizije na nivou EU (COMMISSION REGULATION (EC) No 1451/2007) ili se već nalazi na popisu u Pravilniku o dopunama Pravilnika o popisu postojećih aktivnih tvari dopuštenih u biocidnim pripravcima (NN 90/2008, 28/2009, 36/2010, 31/2011 i 32/2012). Aktivna tvar može i nemora biti razvrstana u neku skupinu opasnosti prema Pravilniku o razvrstavanju, označavanju, obilježavanju i pakiranju opasnih kemikalija. Isto vrijedi i za proizvod. No kako je proizvod namjenjen za primjenu na biljkama sigurno nije biocidhni proizvod. O postupku stavljanja na tržište proizvoda morate se obratiti u Ministarstvo poljoprivrede.