logo

kontaktirala sam telefonom i HGK. Rekla sam da smo uvoznik - ugovoreni distributer kemikalija MERCK, Darmstadt, Njemačka (EU). Prodajemo kemikalije isključivo u originalnim pakiranjima MERCK (nema prepakiravanja, dorade, usitnjavanja i sl.). Sadržaj prodaje je i oko 200 opasnih kemikalija o čemu uredno vodimo očevidnik i dostavljamo u HZT. Neke od kemikalija (npr. metanol) se prodaju i u količini većoj od 1 t.
Mišljenje HGK je, kao i moje, da nismo obveznici predmetne registracije/predregistracije obzirom da ne uvozimo ništa od navedenoga proizvedeno izvan EU, a ništa ni ne prepakiravamo. Ipak, gđa iz HGK me zamolila da kontaktiram MERCK i da ih pitam kakva su njihova iskustva sa obvezama njihovih distributera u drugim zemljama EU (npr. Slovenija) pa da joj javim, što ću i učiniti, a javit ću i Vama.

Odgovor:

Ja isto vjerujem da niste obvezni dostaviti tražene podatke jer je gotovo sigurno Merck obavio registraciju ili barem predregistraciju tvari koje vi uvozite. Međutim, ako neka od tih tvari nije registrirana ili predregistrirana, a uvozite ju u količini od 1 tone ili više, onda ste dužni poslati podatke putem dostavljene tablice. Provjerite s Merckom i postupite sukladno tome.