logo

Radi sigurnosti, da li znači da kada uđemo u EU 1.7., da ćemo s navedenim dokumentom o registraciji koji sam ranije poslala, moći bez ikakvih problema uvesti navedenu robu?

Odgovor:

U dokumentu koji ste mi ranije poslali navedeno je da je tvar registrirana od strane Jedinstvenog zastupnika iz Velike Britanije. U dokumentu je naveden i registracijski broj. Kada imate takve podatke, onda je lako i provjeriti na ECHA-inim stranicama je li to točno.
Jednostavno odete na stranicu ECHA-e – upišete u neku od tražilica ECHA.
Zatim u izborniku odaberete „Registered substances“ i nakon toga u rubriku „Registration number“ upišete registracijski broj i pritisnete Search.
Konkretno za ovu tvar navedena su 4 registranta među kojima je i Harlan Laboratories Ltd. što znači da je tvar registrirana od strane te tvrtke. Sad je samo pitanje koliko se može vjerovati dopisu koji je proslijedila tvrtka Fine Organics iz Indije s obzirom da nema nikakvog potpisa, pečata i sl.
No, pretpostavimo da je dopis istinit (što vjerujem da jest). To znači da je tvar koju proizvodi tvrtka Fine Organics registrirana i može se bez problema uvoziti u EU, dakle i u RH kada postanemo članica EU.
Međutim što se tiče tvrtke iz Kine, za nju niste dostavili takav dokaz pa ne znam posjedujete li ga. Ukoliko ta tvrtka nije, također, pokrenula postupak registracije za svoju tvar, onda od njih nećete moći to uvoziti kada postanomo članica EU.