logo

Bavimo se rekonstrukcijama poliesterskih plovila i jahti, odnosno proizvodimo i prepravljamo pojedine dijelove na brodicama od poliestera. Dakle, nabavljamo smolu, staklenu vunu i gelcoate od hrvatskih firmi koje uvoze materijale. Moramo li mi prijaviti taj materijal ili konačni proizvod-plastiku (poliester) po kg plastike (nemamo serijsku proizvodnju).
Molim Vas odgovor budući da mi je sav materijal zbunjujući (na webu zdravlje u tekstu Uredbe od 18.12.2006. točka 41 navodi se izuzimanje polimera od registracije).

Odgovor:

Relevantno zakonodavstvo nalazi se na internetskim stranicama Ministarstva zdravlja (MiZ) i Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA). Uvijek je bolje provjeravati podatke na stranicama nadležnog tijela (MiZ) ili suradnih ustanova (HZTA). No u svakom slučaju informacija da su polimeri izuzeti od registracije je točna. Dakle ukoliko u proizvodnji koristite polimere i konačni proizvod je polimer onda niste dužni registrirati tvari koje se nalaze u Vašem proizvodu. Međutim provjerite koristite li pri proizvodnji i neke druge kemikalije, kao što su boje i sl. Možda to ipak trebate registrirati, a samim time i dostaviti podatke preko tablice koja Vam je dostavljena iz HGK.
Provjerite pa nam javite.