logo

Sukladno Vašem upitu vezanom uz dostavu podataka u svrhu evidencije i podrške gospodarstvenicima u procesu prilagodbe uredbama REACH i CLP, u privitku Vam dostavljamo tablicu naših sirovina – tvari koje uvozimo u količinama većim od 1 tone /god. Iz tablice je vidljivo da se te tvari uvoze iz zemalja EU. U postupku smo kontaktiranja svih uvoznih dobavljača i od njih ćemo tražiti da nam dokumentiraju usklađenost tih sirovina s REACH-om putem Izjave kao i podatke o broju REACH registracije za te tvari.
U tom smislu onda nismo u obvezi dostave podataka na obrascu koji ste Vi tražili jer tvari tj. sve sirovine koje mi uvozimo su iz EU ili iz domaće nabave te koriste se za našu proizvodnju dezinficijensa, dodataka stočnoj hrani, veterinarskih lijekova i sredstava za zaštitu bilja.
Prema Čl.15, Stavku 1. i 2. iz Poglavlja 2 REACH Uredbe, aktivne tvari i pomoćni sastojci koji se uvoze ili proizvode isključivo radi uporabe u sredstvima za zaštitu bilja i biocidnim sredstvima, smatraju se već registriranima i njihova registracija za potrebe proizvodnje odnosno uvoza radi uporabe se smatra dovršenom. Obzirom da nismo u potpunosti sigurni da li se to izuzeće odnosi na sve takve sirovine ili ipak ne, mi smo u tablici prikazali i tvari iz Agro segmenta proizvodnje, koje uvozimo u količinama većim od 1 tone/god. Molimo Vas povratnu informaciju da li su te tvari onda izuzete ili ne?
Također Vas molimo odgovor na pitanje vezano uz prepakiravanje proizvoda koji su tvari i da li se to prema REACH-u po definiciji smatra proizvodnjom? Naime na kemijskom forumu, održanom 10.10.2012. u HGK, rečeno je da se takvo prepakiravanje ne smatra proizvodnjom.
U slučaju dodatnih informacija, slobodno nas kontaktirajte.

Odgovor:

Sve što uvozite iz EU vjerojatno je (pred)registrirano pa nije potrebno prijavljivati te tvari putem tablice. Uredba REACH ne smatra prepakiravanje proizvodnjom.